Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Ät näringsrik mat för att undvika onödiga vårdkontakter

Ät näringsrik mat för att undvika onödiga vårdkontakter
Näringsintaget viktig faktor för att undvika onödiga vårdkontakter: Världsparkinsondagen uppmärksammas med Parkinsonpodden Special om mat och nutrition.

  • Världsparkinsondagen 2020 infaller på påskafton, 11 april
  • Många personer med Parkinsons sjukdom tillhör en riskgrupp och bör skyddas från smitta av coronaviruset
  • Intag av näringsriktig mat är viktigt för att undvika onödiga vårdkontakter

Världsparkinsondagen firas den 11 april och infaller i år på påskafton. Påsken förknippar vi bland annat med mat och socialt umgänge. I år måste vi alla göra avkall i våra sociala kontakter och speciellt viktigt är det för många personer med Parkinsons sjukdom eftersom de tillhör de grupper som ska skydda sig mot coronaviruset. Mat smakar oftast bäst i sällskap, så därför är det viktigt att betona betydelsen av att äta näringsrik mat för att undvika onödiga vårdkontakter.

Parkinsonpodden Special värnar om de äldre och sköra, och diskuterar om mat och kosttillskott kan påverka sjukdomsförloppet och stärka immunförsvaret. Johan Lökk, professor och överläkare i geriatrik på Karolinska universitetssjukhuset, delar med sig av sin kunskap och erfarenheter.

– Våra tankar går till de medlemmar och närstående som av ålders- eller hälsoskäl tvingas avstå påskens samvaro med nära och kära, säger Eleonor Högström, ordförande för Parkinsonförbundet. En samvaro som vi i år måste lösa med telefon, mejl och sociala medier. Ingen får glömmas bort.

Parkinsonpodden sänds på Världsparkinsondagen, 11 april, och vänder sig främst till alla Parkinsonförbundets medlemmar och andra som lever med Parkinsons sjukdom, samt vårdpersonal och andra intresserade. Parkinsonpodden går att lyssna på från Parkinsonförbundets hemsida eller där poddar finns.

− Vårt mål är att förbättra livet för människor som påverkas av sjukdom. Parkinsonförbundet gör en mycket viktig insats med sitt arbete, så det var en självklarhet för oss att i denna speciella situation som hela vårt samhälle befinner sig i, stödja ett specialavsnitt av Parkinsonpodden till stöd för många personer som nu lever isolerade liv, och för att uppmärksamma Världsparkinsondagen, säger Linn Mandahl, vd för AbbVie Skandinavien.

Om Världsparkinsondagen

Internationella Världsparkinsondagen firas varje år den 11 april, på James Parkinsons födelsedag. James Parkinson var en engelsk läkare som var först med att beskriva det neurologiska tillstånd som senare fick namnet Parkinsons sjukdom.

Liknande poster

Pumpen för Produodopa är nu CE-godkänd och behandling blir snart tillgänglig

Läs mer...

Ny förebyggande tablettbehandling för vuxna med migrän

Läs mer...

CHMP ger positivt utlåtande för atogepant som förebyggande behandling mot migrän

Läs mer...