Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Göran Gustafssonpriset för forskning av hjärnceller

Goncalo Castelo-Branco vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik får Göran Gustafssonpriset i medicin, ”för hans nyskapande analys av oligodendrocyter och nervcellers myelinisering i hälsa och sjukdom”. Han är neurobiolog och har gjort banbrytande upptäckter om hur cellerna i hjärnan fungerar. Hans upptäckter har skett genom användning av ny teknik som gör det möjligt att analysera enskilda celler och fastställa den genetiska aktiviteten i var och en av dem.

Han forskar om en viss typ av hjärnceller, oligodendrocyter, som producerar fettämnet myelin. Myelinet fungerar som isolering av nervtrådarna och gör så att signalerna i centrala nervsystemet kan färdas mer effektivt. När immunförsvarets vita blodkroppar angriper oligodendrocyterna vid sjukdomen c tappar de förmågan att producera myelin och nervimpulserna leds inte längre på rätt sätt.

Hittills har behandlingar mot MS varit fokuserade på att hämma immunförsvaret. Nu tror Goncalo Castelo-Brancos forskargrupp att det istället skulle vara möjligt att utveckla behandlingar som stimulerar oligodendrocyternas förmåga att tillverka nytt myelin.

Gonçalo Castelo-Branco vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik Foto: Ulf Sirborn

– På senare tid har vi också sett att oligodendrocyterna vid vissa tillfällen får egenskaper som liknar immunceller och detta kan påverka hur immuncellerna agerar vid sjukdomen. Vad det spelar för roll vid MS vet vi inte ännu men vill undersöka i framtiden, säger Goncalo.

Liknande poster

Miljoner till forskning om bland annat TBE

Läs mer...

Framsteg i att upptäcka tidiga tecken på Alzheimers sjukdom

Läs mer...

KI i internationellt samarbete för att förebygga Alzheimers sjukdom

Läs mer...