Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Pris för framstående forskning till India Morrison vid Linköpings universitet

India Morrison, biträdande professor i kognitiv neurovetenskap, har utsetts till årets mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet (LiU). Hon forskar bland annat om hur beröring och smärta påverkar vårt beteende.

India Morrison, biträdande professor i kognitiv neurovetenskap vid Linköpings universitet. Foto: Emma Busk Winquist/Linköpings universitet.

Juryns motivering lyfter fram att India Morrison ”bedriver innovativ och framstående forskning om hur känsel och smärta styr, eller styrs av, känslomässiga och sociala faktorer.” Hon var bland annat en av de första i världen som kunde visa att när vi bevittnar hur någon annan utsätts för smärta (”empatisk” smärta) aktiveras samma område i hjärnan som när vi själva upplever liknande smärta.

– En av de saker jag tycker är intressant är att de områden i hjärnan som reagerar när vi bevittnar andras smärta också är involverade i att förbereda oss för att agera och röra på oss. Jag har länge fascinerats av kopplingen mellan känslor och rörelser. För mig är forskningen om smärta och beröring ett fönster mot de hemliga processerna i hjärnan, säger India Morrison, biträdande professor vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid LiU.

I sitt forskningslabb ”Embodied Brain Lab” kombinerar hon mätningar av hormoner med kognitiva tester och avbildning av hjärnan med magnetresonanstomografi (MR), även kallat magnetkamera.

– Det är fantastiskt roligt att India Morrison blir uppmärksammad för sin framstående forskning inom detta spännande multidisciplinära område som integrerar både psykologi och biologi, säger Lena Jonasson, dekan vid Medicinska fakulteten vid LiU, som har lett priskommitténs nomineringsarbete.

India Morrison får en prissumma om 250 000 kronor och kommer att ta emot priset vid Linköpings universitets akademiska högtid den 27 maj.

Onkel Adams pris instiftades år 2020 genom en generös donation av Onkel Adams ättling Bengt Normann till Jubileumsstiftelsen vid Linköpings universitet. Prisets syfte är att främja medicinsk forskning vid LiU och att hedra minnet av Onkel Adam, som var en välkänd signatur för läkaren, författaren, publicisten och politikern Carl Anton Wetterbergh som bodde i Linköping på 1800-talet.

Liknande poster

Alla hjärtans dag: Kär och galen med kemiska substanser

Svår MS-sjukdom förutsägs med maskininlärning

Hjärnförändringar vid postcovid avslöjas med avancerad magnetkamerateknik