PODDTIPS: Nya hajpade bromsmediciner, men vem får chansen till ett förlängt friskt liv?
Alla talar om de hajpade nya bromsmedicinerna: Vilka får chansen till ett förlängt friskt liv?
Media skriver om det mest varje dag. De nya metoderna att tidigt upptäcka Alzheimer. Och de revolutionerande upptäckterna av bromsmediciner som kan förlänga patienters friska liv. Men hur effektiva är de egentligen? Vilka patienter kan komma i fråga att få dessa bromsmediciner? Och när är det dags för att söka en minnesutredning?
Forskaren, läkaren, minnesutredaren och patienten i vårt unika frukostsamtal om allt det nya i forskningen som påverkar patienter och anhöriga.
Den nya smått revolutionerande forskningen inom Alzheimer skapar en perfekt storm för landets minnesmottagningar. Media skriver om både de nya bromsmedicinerna som är på väg och möjligheterna att upptäcka sjukdomen bara via ett enkelt blodprov. Alla de här nyheterna driver upp förväntningarna bland patienter och anhöriga.
En del läkare är nu rädda för en tsunami av nya patienter som vill testa sig. Andra som redan har fått diagnosen kommer att kräva att få den nya bromsmedicinen.
Så vad kommer att hända? Och hur påverkar det patienter med tidig Alzheimer?
Det här blev temat för ett av den ideella organisationen Alzheimer Lifes uppskattade frukostevent.
För er som inte deltog kan man nu ta del av innehållet och dialogen genom den nya podden. Och vi får även lära oss om det senaste inom Alzheimer forskningen.
Forskaren Bengt Winblad är mer hoppfull än kanske någonsin.
Läkaren Moa Wibom är rädd för att hon måste säga nej och gör många besvikna.
Neuropsykologen Göran Hagman reder ut skillnaden mellan åldersglömska och kognitiv sjukdom.
Patienten (och även läkaren) Anna Grönlund berättar om hur hon ställt om sitt liv i väntan på läkemedlen som kan förlänga hennes friska liv.
Alzheimer Life är en ideell stiftelse som genom opinionsbildning och fokus på den nydiagnostiserade patienten och dennes anhöriga arbetar för att minska stigma och att öka samhällets kunskap och kännedom om vård och bemötande vid kognitiva sjukdomar i allmänhet och Alzheimer i synnerhet.