Fintepla delsubventioneras vid Lennox-Gastauts
• TLV, Tandvårds- och Läkemedelsverket, har beslutat att Fintepla ska ingå i högkostnadsskyddet för behandling av epileptiska anfall vid Lennox-Gastauts syndrom (LGS) hos patienter som haft otillräckligt behandlingssvar av konventionell behandling.
• LGS är en sällsynt, livshotande form av epilepsi som diagnostiseras tidigt i barndomen.
TLV har beslutat att fenfluramin ska ingå i högkostnadsskyddet med begränsning som tilläggsbehandling till andra antiepileptika för behandling av epileptiska anfall associerade med LGS hos patienter som inte har uppnått tillfredsställande effekt med konventionell behandling. Fenfluramin är en oral lösning som ges som tilläggsbehandling till andra antiepileptika till patienter två år och äldre för att reducera epileptiska anfall, varav vissa typer leder till att patienten faller handlöst till marken och inte kan ta emot sig och då riskerar allvarliga skallfrakturer.
LGS är en allvarlig form av epilepsi som debuterar i barndomen och kännetecknas av frekventa och svårkontrollerade epileptiska anfall som riskerar att leda till allvarliga trauma, skador, negativ inverkan på den intellektuella utvecklingen och kraftigt reducerad livskvalitet både hos patienten och familjen. Det kan röra sig om uppåt 100 större epileptiska anfall per månad.
I Sverige lever cirka 200 patienter med diagnosen LGS. Redan vid diagnostisering har 20–60 % av patienterna allvarliga intellektuella funktionsnedsättningar vilket efter fem år har ökat till 75–90 % av patienterna. Vid en minskning av allvarliga epileptiska anfall ses en förbättrad kognitiv funktion hos patienterna.
LGS är en komplex sjukdom som inte bara innebär epileptiska anfall utan också kan medföra kognitiva och motoriska svårigheter. Det kan inkludera problem med uppmärksamhet, koncentration, inlärning och språk. Sjukdomen påverkar inte bara den drabbade personen utan även deras närstående.