Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Årets unga idé tar täten med innovativ AI för demensvård 

Sandra Challmas passion för att förändra demensvården väcktes nära hennes egen mamma insjuknade i sjukdomen. Det tog hela två år för modern att bli diagnosticerad. Den långa väntetiden tärde på både Sandras mamma och hennes anhöriga.


Sandra Challma, vd, Cognes Medical Solutions Fotograf/Källa: Oskar Omne

Med Cognes Medical Solutions utvecklar Sandra ett screeningverktyg som utnyttjar ansiktsigenkänning och maskininlärningsteknik för att identifiera tidiga tecken på demens, något som endast MR kunde göra tidigare. Verktyget, som kommer kunna laddas ner till och användas på smartphones, gör det möjligt att lindra symptom och göra livet lättare för den drabbade och dess anhöriga redan i ett tidigt skede.

55 miljoner människor lider i dag av demens, 140 000 bara i Sverige. Med Sandra Challmas app kommer fler kunna få rätt vård från ett tidigt skede. Möt en av de tio finalisterna i Årets Unga Idé 2024 – tävlingen för Sveriges vassaste unga entreprenörer och morgondagens samhällsförändrare – när vi laddar inför finalen och börjar räkna ner.

Torsdagen den 30 maj gör Sandra tillsammans med nio andra finalister upp om titeln Årets Unga Idé 2024 när finalen går av stapeln på Auktionsverket Kulturarena i Göteborg klockan 16.00.

Årets Unga Idé 2024

Årets Unga Idé instiftades för att hylla nyskapande och världsförbättrande företagsidéer av unga entreprenörer mellan 18–35 år i hela Sverige. Priset grundades av syskonen Fabian och Isabel Bengtsson tillsammans med Företagarna år 2021. Efter ett noggrant juryarbete och tre deltävlingar runt om i landet har tio finalister utsetts. Torsdagen den 30 maj samlas finalisterna i Göteborg för finalen där de kommer att pitcha sina affärsidéer inför en jury bestående av investerare och företagsledare. Vinnaren kammar hem ett stipendium värt 250 000 kronor.