Senaste rönen inom neurotrauma i fokus på konferens i Lund

Senaste rönen inom neurotrauma i fokus på konferens i Lund

Med hjälp av supermagnetkameran ”7 Tesla” får man en betydligt mer exakt återgivning av var en förändring eller skada i hjärnan finns än med vanliga MR-kameror.

Akuta hjärn- och ryggmärgsskador ökar i världen. I västvärlden är akuta hjärnskador den främsta orsaken till död eller invaliditet bland unga. De senaste rönen inom neurotrauma kommer nu att presenteras vid en europeisk konferens i Lund den 13-14 december.

Konferensen First Trauma & Critical Care Update Meeting kommer bland annat att fokusera på det senaste inom intensivvård av svåra hjärnskador och ryggmärgsskador och på molekylära förändringar som uppstår i en skadad hjärna. Genom att förstå vad som händer på molekylär nivå kan behandling av skadan bättre anpassas till den enskilde individen.
– Ett annat område som det händer mycket inom just nu är avbildningsmetoder av hjärnan för att vi ska kunna se var skadorna sitter. Vi ligger väldigt långt fram i detta på SUS i Lund där vi har tillgång till den kraftfulla teknik som behövs, säger Niklas Marklund, överläkare inom neurokirurgi på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.

Tekniken som Niklas Marklund syftar på är den supermagnetkamera ,”7 teslan”, som togs i bruk för nationell forskning vid LBIC (Lunds Universitets Bioimaging Center) och Skånes universitetssjukhus i Lund hösten 2015. Magnetkameran kan ge en betydligt mer exakt återgivning av var en förändring eller skada i hjärnan finns än vanliga MR-kameror.

Konferensen i Lund lockar deltagare från hela Europa, främst från de nordiska länderna.
– Men vi kommer även att ha med 30 deltagare i Thessaloniki i Grekland via streaming, säger Niklas Marklund.

First Trauma & Critical Care Update Meeting pågår i AF-borgen i Lund den 13-14 december. Konferensen arrangeras av European Association of Neurosurgical Societies, EANS.

Länk till konferensens program

För mer information kontakta:
Niklas Marklund, överläkare på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet,
0735-18 26 00, niklas.marklund@med.lu.se