Pris till Miia Kivipelto för forskning om demens

Pris till Miia Kivipelto för forskning om demens

Miia Kivipelto, professor och chef för Tema Åldrande är utsedd till årets ”Neuroscientist of the Year” av Brain Research Society of Finland. Hon får utmärkelsen för sin ”banbrytande och innovativa forskning kring möjligheterna att förebygga och behandla kognitiv svikt och demens”.

– Priset är en stor ära för mig och hela min forskargrupp och kommer att stimulera fortsatt forskning inom området, säger Miia.

Porträtt på en person

Professor Miia Kivipelto, chef för Tema Åldrande.

Miia Kivipelto är chef för Tema Åldrande på Karolinska Universitetssjukhuset och professor i klinisk geriatrisk epidemiologi vid Karolinska Institutet. Det är framför allt arbetet med förebyggande åtgärder som fångat hennes intresse. Studien FINGER* (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) som hon leder är världens första stora multifaktoriella studie av livsstilsinterventioner. Resultaten har fått stor betydelse för synen på demenssjukdomar.

Prisutdelningen hölls i Helsingfors den 2 maj i samband med att Miia Kivipelto var key note speaker på Brain Research Society of Finland