Ny mobilapp hjälper MS-patienter

– Appen, Symtrac, ska bidra till att de som lever med MS ska få en bättre överblick över sin hälsa. Användarna kan också dela informationen med sitt MS-team, säger Daniel Taub, VD på det svenska företaget Pond Healthcare Innovation, som har utvecklat MS-appen. Informationen som sparas i appen kan enkelt delas med patientens vårdteam. Det ger en tydlig bild över hur sjukdomen utvecklas över tid med sjukdomssymtom som kan komma i skov.

– Det är viktigt att neurologer får en tydlig bild över om en patient har haft perioder av ökad sjukdomsaktivitet, säger Ed Potter, produktchef för Novartis i Storbritannien, som har deltagit i utvecklingen av appen. Ökad sjukdomsaktivitet kan vara ett tecken på att nuvarande behandling inte längre fungerar och att patienten kan behöva ett nytt alternativ.

– Om Symtrac får en bred spridning bland MS-patienter innebär det också att hälso- och sjukvården får tillgång till nya data som visar hur väl en viss typ av behandling fungerar. Till skillnad från läkemedelsstudier är dessa data hämtade direkt från verkligheten, säger Daniel Taub.

Symtrac med svenskt ursprungSymTrac är utvecklad av Novartis UK, det svenska företaget Pond Health Care Innovation och Aurora Communications från Storbritannien tillsammans med MS-patienter och representanter från hälso- och sjukvården. Appen är vidareutveckling av Day By Day, en svensk MS-app som är framtagen av Novartis i Sverige.

Symtrac är en gratisapp som endast kan laddas ned från App Store i Storbritannien och är anpassad för iPhone, iPad och iPad Touch med operativsystemet iOS 6.0 eller senare. En version för Android är planerad att lanseras inom kort.t0hitm1dqsjivhdn4vl7