Kändisar skriver sina egna nekrologer i ny bok

Innan jag glömmer bort mig själv
– kända svenskars nekrologer, skrivna med livet i minne

I boken ”Innan jag glömmer bort mig själv” har ett 60-tal kända svenskar skrivit sin egen nekrolog. Att på bara några rader försöka formulera sin levnadsteckning, ett destillat av hela livet, blir för många en ögonöppnare och ett tillfälle att fundera över livets mening. Hur lever jag mitt liv? Hur vill jag bli ihågkommen? Vad är viktigt på riktigt?

Bekrologen_140924

Lennart Wallander, initiativtagare till boken och vd på en reklambyrå, hade till en början svårt för att hitta ett förlag som trodde på idén.

– Det var hur svårt som helst att hitta ett förlag som var intresserat. Många tyckte det var en morbid idé. Jag blev förvånad över att ämnet var så tabubelagt.

Bokförlaget Roos & Tegnér såg dock omedelbart att detta kunde bli en både angelägen och läsvärd bok, och nappade direkt. Detsamma gjorde Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson.

I den färdiga boken medverkar ett 60-tal kända profiler, bland dem Björn Ulvaeus, Peter Englund, Annika Lantz, Ernst Billgren, Lars Lerin, Cecilia Frode, Bruno K. Öijer, Helena von Zweigbergk, Per Morberg och Stefan Sauk.
Att sammanfatta sitt liv på tusen tecken är inget man gör i en handvändning, och bidragen i boken har väldigt olika karaktär. Vissa är skrivna med glimten i ögat, andra är snarare filosofiska betraktelser.

– Det var en utmaning att försöka distansera sig till sitt eget liv, säger Babben Larsson.

Överskottet från försäljningen av boken går oavkortat till Alzheimerfonden, som stöttar forskningen kring Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar.

– Vi är glada och tacksamma för att detta spännande och annorlunda projekt startades till förmån för alzheimerforskningen. Det har varit ett stort nöje att samarbeta med initiativtagarna och vi hoppas att boken ska bereda nöje för många läsare, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden.