Dr Christian Carlström blev bästa läkare inom WED/RLS

Dr Christian Carlström blev bästa läkare inom WED/RLS

Under onsdagseftermiddagen delades det nyinrättade WED-priset ut till bästa läkare i Stockholms län gällande kunnighet och diagnosställande av patienter med WED/RLS (Willis-Ekbom Disease/Restless Legs). Priset gick till Dr Christian Carlström på Sophiahemmets Neurology Clinic.

WED-priset inrättades av patientorganisationen WED-Förbundet med en jury bestående av Sören Hallberg, ordförande WED-Förbundet, Sten Sevborn i egenskap av specialist på sjukdomen samt docent Jan Ulfberg. Vem som helst har kunnat skicka in en nominering.

Prisutdelningen ägde rum i samband med WED-Förbundets informationsmöte i Stockholm som lockade ett hundratal besökare. Dr Christian Carlström fick ta emot priset av landstingsrådet Ella Bohlin med motiveringen:

”Dr Christian Carlström brinner för att utveckla vården av WED/RLS –sjuka och hans enträgna arbete med att förbättra den medicinska behandlingen har visat på goda resultat i behandling av sjukdomen. Dr Carlström lyssnar på sina patienter och med hans utmärkta kunskaper har hans patienter fått verklig hjälp att förbättra sin livskvalitet.”

Det var en mycket tacksam Dr Christian Carlström som tog emot blommor och diplom av landstingsrådet Bohlin på scenen i ABF-husets Z-salen.


Dr Christian Carlström fick ta emot pris av landstingsrådet Ella Bohlin

– Att detta pris går till mig som neurolog visar verkligen att hus –och allmänläkare fortfarande har mycket att lära inom WED eller RLS. Förhoppningsvis kan detta vara ett steg i rätt riktning att uppmärksamma sjukdomen och underlätta livet för de drabbade.

Om WED/RLS:
Willis-Ekbom Diesease, WED, innebär att det känns som om att det pirrar eller kryper i benen när du sitter stilla eller på natten när du ligger i sängen och ska sova, vilket medför sömnstörningar. Sjukdomen kallas också Restless Legs Syndrome, RLS, rastlösa ben.

Willis-Ekboms är en neurologisk sjukdom vars orsak är okänd. En del forskare misstänker att sjukdomen beror på nedsatt mikrocirkulation under kvällen och natten. Sjukdomen kan vara primär, ofta ärftlig och debuterar vanligen i 30 till 40-årsåldern. I dess andra form kallas sjukdomen sekundär och är inte ärftlig. Då debuterar den vanligen senare i livet.